Witte Dwergen en hun Explosieve verschijnselen

Dit boekje is geschreven door Joop Peters en geeft in gewone mensentaal een beschrijving van deze bijzondere sterren. Met een klik op deze link kunt u het hier gratis in PDF-formaat downloaden.

Witte Dwergen Catalogi

Om witte dwergen af te beelden binnen het gratis planetariumprogramma Cartes du Ciel heeft Marc Fokker voor CdC een uitbreidingspakket samen gesteld. De catalogus is gebaseerd op McCook en Sion en omvat de gegevens van 12.954 witte dwergen. U kunt het downloaden via deze link.

De complete data van deze McCook en Sion catalogus is ook beschikbaar in een format van MySQL statements om zelf queries op een eigen database te doen. Deze data kunt u via deze link downloaden.

"Priority targets for the MUCHFUSS project"

Het MUCHFUSS project richt zich op een bijzondere groep van subdwerg sterren. Onderzoekers van ondermeer de Radboud Universiteit zijn betrokken bij dit project. Voor het onderzoek is nauwkeurige fotometrie vereist,  spectrografie is helemaal mooi. Vanwege de hoge omloopsnelheden van de begeleidende objecten zijn deze ook voor wat eenvoudigere spectrografen geschikt.

Via deze link kun je een bestand downloaden dat Marc Fokker voor Cartes du Ciel geschikt heeft gemaakt zodat je de sterren met het planetarium programma zichtbaar kan maken en de telescoop erop kunt richten. De sterren zijn overigens stuk voor stuk uitdagingen: de helderste is magnitude 14,2..