Telescoop bediening van uit de computer

 1. Zet de montering aan

Voorzie de montering met de adapter van voedingsspanning en zet de schakelaar om. Een rode LED zal oplichten.
Was de telescoop eerder niet via de bediening maar handmatig geparkeerd, dan zal korte tijd na het aanzetten de montering de telescoop 24 graden vanuit de parkeerstand spontaan langzaam naar het Westen bewegen. Geen nood, de montering stopt ook weer spontaan. De reden is dat de telescoop de worm positie van de aandrijving synchroniseert (fingerprinting) om weer op basis van ooit eerder geleerde (training) gegevens aan periodieke fout correctie (PEC) te kunnen doen. (Bron: LX200GPS Yahoo Group)

 1. Start de computer, start Cartes du Ciel (Versie 3)

Controleer zo nodig dat de seriële kabel fysiek op zowel de PC als de LX200 montering zijn aangesloten.


Start Cartes du Ciel op. Controleer via de menubalk dat bij Instellingen -> Systeem, in het tabje Telescoop de radiobutton CdC plugin aangeklikt staan.Bij Telescoop plugin moet je de Meade.tid driver ingesteld hebben staan.


Figuur 1. Instellingen van de driver.

 


Figuur 2. Gereedschapbalk met de drie telescoop icoontjes.

 

Figuur 2 (links) toont het rechter bovendeel van het Cartes du Ciel scherm. De drie meest rechtse icoontjes van de bovenste gereedschapbalk zijn voor de telescoop functies. Van links naar rechts: 1. telescoop configuratiescherm, 2. synchroniseer computer kaartpositie met montering, 3. beweeg de telescoop naar het geselecteerde object.

Verbind nu de computer softwarematig met de montering. Klik hiervoor op het linker icoontje. Het telescoop configuratiescherm verschijnt nu.

Het venster zoals rechts afgebeeld opent zich. Klik nu op de knop Connect linksonder in dit venster. Als alles goed gaat, zal het rode vierkantje nu groen gaan kleuren. Als dat niet het geval is, controleer dan nog bij Comm Settings, en klik dan opnieuw op de Connect knop.Klik op Set Telescope Time. De tijd uit de computer wordt nu in de LX200 geladen. Als het goed gaat, ontvangt het programma een melding terug van de montering. Als plaats zul je 'Irvine' lezen, dit kun je veilig negeren (een bug).

 


Figuur 3. Het instellingen venster van de montering.

 1. Synchroniseer de telescoop positie met het object weergegeven op de computer

Nu moet je nog de telescoop positie in de kaart van Cartes du Ciel nog synchroniseren met de bekende positie in de LX200 montering. Richt de telescoop op een ster die je goed kent. Stuur bij voorkeur de telescoop met de pijltjestoetsen van het knoppendoosje naar de ster, je kunt er ook voor kiezen om de telescoop in de montering te ongrendelen en handmatig te richten. Zorg dat de ster mooi in het centrum van het beeld staat voor je verder gaat.

Zoek binnen Cartes du Ciel de ster op waarop je de telescoop hebt gericht. Je kunt de ster op naam zoeken via het menu (Bewerken → geavanceerd zoeken) of via een klik op verrekijker symbooltje. Je kunt ook de kaart verplaatsen door de middelste muisknop ingedrukt houden tijdens het bewegen van de muis. Mocht de kaart zich niet laten verplaatsen, klik dan op het anker-symbooltje op de tweede gereedschapbalk zodat deze 'uit' staat.

Selecteer nu met een linker muisknop klik de ster waarop je de telescoop hebt gericht.

Klik nu op het middelste van de drie telescoop-icoontjes van de eerste gereedschapbalk (figuur 2). Wanneer het venster met de tekst Bevestig alstublieft dat uw telescoop op <objectnaam> gecentreerd staat verschijnt, klik dan op OK. Als er geen objectnaam wordt weergegeven, probeer deze stap nog eens.

 1. Klaar voor gebruik!

Nu alles correct is ingesteld, is het nog slechts een kwestie van een object op de kaart aanklikken en het meest rechter telescoop icoontje van de gereedschapbalk aanklikken. De telescoop zal gelijk naar het object bewegen.Bediening via het knoppendoosje (Autostar)

Met de pijltjestoetsen onderaan kun je kiezen uit verschillende rubrieken die beschikbaar zijn op het niveau waarop je je bevindt binnen de menu structuur. Om dieper af te dalen in de vertakkingen van de menustructuur druk je op de Enter toets. Om weer terug omhoog te gaan toets je Mode.

Instellingen maak je via het numerieke deel of via de pijltjestoetsen onderaan. Met de richtingspijltjestoetsen boven kun je navigeren door de posities in het display. Door op Enter te toetsen bevestig je de ingevoerde gegevens.

Instellen van de Meade LX200 montering via de Autostar

 1. Beginnen met de Autostar

Zet de Lx200 montering aan. In het Autostar-display verschijnt tekst als LX 200 GPS. Wacht nu circa 20 seconden om de Autostar processor te laten starten. De Autostar is gereed voor gebruik wanneer onderin het display een tekst begint te lopen met Warning .....
Toets
5. In het display verschijnt nu de tekst Align: One Star. Dit gaan we nu niet doen!Het GPS deel van de montering heeft in de koepel onvoldoende ontvangst, we moeten eerst de tijd- en lokatieinstellingen met de hand maken. Dus:

 1. Stel eerst de datum in

Druk nu de toets Mode om omhoog te gaan in het menu. Nu verschijnt de tekst Setup: Align. Stap nu met de pijltoets rechts onderaan naar het menu Setup: Date. Druk nuEnter en stel de datum in. Bevestig de datum door weer op Enter te drukken.

 1. Stel de tijd in en stel in of het zomertijd is

Ga met de pijltoets rechtsonder naar Setup: Time. Druk nu weer Enter en stel de gewone burgerlijke tijd in. Bevestig de ingevoerde tijd weer met Enter. Ga met de pijl toets rechtsonder naar Setup: Daylight Savings time, druk weer Enter en stel met de pijltjestoetsen of het nu wel (Yes) of geen (No) zomertijd is.

 1. Controleer de locatie

Ga met de pijltoets rechtsonder naar Setup: Site. Controleer dat NIJMEGEN als site staat ingesteld. Stel de site zonodig in, de gegevens vind je bovenaan in deze handleiding. Als de site ingesteld staat druk je weer de Mode knop in om terug in het menu te gaan.

 1. Twee sterren methode uitlijnen: de voorbereiding

Ga naar Setup: Align, druk Enter. In het display verschijnt nu Align: Easy. Stap met de pijltjestoets rechtsonder naar Align: Two Star. Druk nu Enter. Er verschijnt nu de tekst Polar Align, onderin loopt door het display de tekst Put the telescope in the Polar polar position. Ontgrendel de telescoop in de montering. Draai de vork in oost-west positie en laat de telescoop naar de hemelpool wijzen. Vergrendel de telescoop, en druk daarna op Enter.

 1. Selecteer de eerste ster

In de Autostar verschijnt nu de tekst Select Star: Albireo. Door de pijltjestoetsen onderaan te gebruiken kies je een ster die nu zichtbaar is en die je bovendien ook goed herkent. Wanneer je zo'n ster in het display geselecteerd hebt toets je Enter. De autostar laat nu achtereenvolgens Select Star: calculating, slewing zien. De montering zal nu een poging doen de telescoop op jouw geselecteerde ster te richten. Controleer eerst in de zoeker, en stuur zonodig met de vier richtingspijltjes midden op de Autostar de telescoop naar je ster. Controleer daarna ook achter het oculair, en corrigeer weer met de richtingspijltjes indien nodig. Als de ster goed gecentreerd is, toets je Enter.

 1. Selecteer de tweede ster

  In het display staat nu nog de vorige ster. Je moet nu de tweede ster selecteren met de pijltjestoetsen onderaan. Kies in het display weer met de pijltjestoetsen onderaan een ster die je gemakkelijk herkent en ook zichtbaar is, maar kies ook een ster die een flink eind weg staat van je eerst gekozen ster. (Bij voorkeur meer dan 90º.) Druk weer op Enter. Opnieuw zal de montering de telescoop proberen te richten op jouw gekozen ster. Corrigeer met de richtingspijltjes zodanig dat de ster goed gecenteerd in het oculair zichtbaar is. Toets nu op Enter. Nu verschijnt in het display de tekst Calculating... Als er zich geen grote afwijkingen bij het centreren hebben voor gedaan zal de tekst Align Successful in het display verschijnen. Wanneer dit niet het geval is geweest, zul je de hele Align procedure (stappen 5 tot en met 7) opnieuw moeten doorlopen.

 2. Klaar voor gebruik!

Je kunt nu via de menu stuctuur van de autostar objecten selecteren om de telescoop naar toe te laten bewegen. En je kunt nog altijd besluiten om de bediening vanuit de computer wilt doen. Hoe dan ook, succes bij de waarnemingen!

Aanvullende informatie

Gegevens van de seriële kabelverbinding voor de LX200 naar de computer

Als je van de RJ 12 stekker het grootste vlak met de contacten omhoog houdt en het snoerengat van je af laat wijzen, dan tellen de contacten van de stekker van rechts naar links in oplopende volgorde.

Sub D (9 pens female)

RJ 12 (6 pens)

2

4

3

5

5

2

uittreksel van de seriële commado's LX200 GPS

Mogelijk dat hiermee het initialiseren kan plaats vinden zonder de autostar te hoeven gebruiken. Klik deze link voor een overzicht van alle seriële commando's voor Meade telescoopmonteringen. Niet getest!

:I#

De telescoop stopt onmiddelijk de huidige taak en voert een volledige herstart uit. (reboot)

:SCMM/DD/YY#

Verander de Autostar Handbox datum in MM/DD/YY. Opmerking: voor LX200GPS is dit de datum volgens UTC!

:SLHH:MM:SS#

Stel de locale tijd in.

:SGsHH.H#

Stel het aantal uren in dat je bij de locale tijd moet optellen om UTC tijd te verkrijgen.

:SgDDD*MM#

Stel de lengtegraad van de huidige waarneempositie in volgens de DDD*MM ASCII positie string.

:StsDD*MM#

Stel de breedtegraad van de huidige waarneempositie in volgens de DD*MM ASCII positie string.

:AP#

Laat de telescoop beginnen met equatoriaal uitlijnen.

:G2#

Begin met het tweede uitlijnmenu.

:LsD#

Selecteer sterrencatalogus D, een ASCII integer waar D als volgt specificeert:

0 STAR library (Niet ondersteund op Autostar I & II)

1 SAO library

2 GCVS library

3 Hipparcos (Autostar I & 2)

4 HR (Autostar I & 2)

5 HD (Autostar I & 2)

:LSNNNN#

Selecteer ster NNNN als het doelobject uit de huidig geselecteerde catalogus.

:MS#

Beweeg de telescoop naar het geselecteerde object.

:CM#

Synchroniseert de telescooppositie met de coördinaten van het huidige geselecteerde object uit de database.