activiteiten 2017-2018

 

Eerstvolgende activiteit

BlackHoleCAM: fotografie van het zwarte gat in de kern van de Melkweg

 Lezing door Jordy Davelaar, MSc; RU Nijmegen

dinsdag 26 september 2017   19:30 - 21:30

 De Event Horizon Telescope (EHT) is een netwerk van milimeter-telescopen met als doel om de eerste opname van de schaduw
van een zwart gat te maken. Met deze opname is het mogelijk Einstein’s Algemene Relativiteits Theorie te testen in de meest extreme
omstandigheden. In April 2017 is de eerste science run geweest waarbij het zwarte gat in onze Melkweg is geobserveerd. Naast observaties zijn theoretische modellen onmisbaar om dit project te laten slagen.


Tijdens deze lezing zal ik ingaan op de technische kant van de observaties en de theoretische modellen die nodig zijn om de observaties te duiden.

Jordy Davelaar is werkzaam als PhD-student aan de Radboud Universiteit. Ik ben onderdeel van het Event Horizon Telescope Collaboration waar ik als theoreticus werk aan computationele emissie modellen van superzware zwarte gaten. Ik ben in het bijzonder geïnteresseerd in straling van geaccelereerde deeltjes.

 

 
 


 

verwacht

 

Witte dwergen en compacte dubbelsterren

 Lezing door dr. Onno Pols, RU Nijmegen

dinsdag 10 oktober 2017   19:30 - 21:30

Voorlopige titel. Binnenkort vindt u hier gedetailleerde informatie over deze lezing.

 


 

Waarneemavond met de telescopen van de Radboud Universiteit

 

Bij slecht weer: Presentatie eigen werk, bespreking waarnemingen

Woensdag 15 november 2017

koepels Radboud Universiteit

 

Omdat we op het weer niet kunnen vertrouwen bent u bij deze aangemoedigd een korte presentatie voor te bereiden van uw astronomische ervaring. In de vertrouwde collegezaal kunnen we dan elkaars foto's, resultaten en plannen bespreken. Neem dus -weer of geen weer- uw foto's, verslagen en ideeën mee!

 


 

Einstein, zijn leven zijn werk

 Lezing door ir. Arno Krielen

woensdag 10 januari 2018   19:30 - 21:30

Iedereen heeft de naam Albert Einstein wel eens gehoord maar waardoor is hij zo bekend geworden? In deze lezing geeft Arno Krielen een beeld van het leven en werk van een van de grootste natuurkundigen die de wereld heeft gekend. U maakt onder andere kennis met zijn theoriën over de absolute snelheid van licht en zwaartekracht. Zijn baanbrekende werk leverde de mensheid een onschatbare hoeveelheid nieuwe inzichten op over de natuurwetten.

Arno Krielen studeerde milieutechnologie aan de Landbouw Universiteit Wageningen. Pas rond zijn dertigste raakte hij door het lezen van het boek "A brief history of Time" van Stephen Hawking geïnteresseerd in het ontstaan en de evolutie van het heelal. Sindsdien heeft zijn belangstelling zich ontwikkeld in de richting van natuurkundige onderwerpen, in het bijzonder het onderzoek naar de fundamentele aard van materie, ruimte en tijd. Ook het onderzoek naar exoplaneten volgt hij met grote interesse.

De lezing vindt plaats in collegezaal HG00.308 van het Huygensgebouw, Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

klik hier voor de convocatie als PDF-bestand.


 

Geweest

 

 Centaurus A Starparty: Vallende Sterren Kijken

Zaterdag 12 augustus 2017    21:00 tot ca. 02:00

Plaats: Zweefvliegveld Malden

Status: Afgeblazen

Jammer genoeg biedt het weer van vanavond veel te weinig mogelijkheden om iets te zien te krijgen. Er zijn verwachtingen die zeggen dat er na 02:00 weinig bewolking zal zijn, maar of dat bewaarheid wordt is iets dat we aan de individuele leden over laten.

.. En vergeet niet dat de nacht van zondag op maandag ook uitstekende mogelijkheden kan bieden om de Perseïden waar te nemen, al organiseert Centaurus A die nacht geen gezamenlijke waarneemsessie.

Volgend jaar hopen we op beter weer. We kunnen dan waarschijnlijk weer terecht op het Zweefvliegveld in Malden.