Gamma Ray Bursts

Lezing door Jos Loonen

Woensdag 12 september 2012

Gammabursts zijn korte, maar heftige uitbarstingen van gammastraling in het heelal. Sinds de 60-er jaren van de vorige eeuw waren hun aard en oorsprong raadselachtig; pas in de laatste 15 jaar hebben we inzicht verworven in wat ze zijn. We weten nu dat het de heftigste uitbarstingen in het heelal zijn, ze stoten honderden malen meer energie uit dan supernova's. In de lezing wordt ingegaan op de historie en de aard van de gammaflitsen, een stukje ultramoderne, maar voor iedereen begrijpelijke sterrenkunde.

Over de spreker

Jos Loonen is in 1972 afgestudeerd als sterrenkundige in Utrecht. Hoewel hij sindsdien werkzaam was buiten het astronomische vakgebied (in onderwijs en uitgeverij), bleef hij actief in de popularisering van de sterrenkunde, in lezingen en in bijdragen aan de jaarlijkse Sterrengids van de stichting De Koepel.

Plaats en tijd

De lezing is voor iedereen gratis te bezoeken, maar gesterkt door uw lidmaatschap kunnen wij meer organiseren!

De lezing vindt plaats op woensdag 12 september 2012 om 19:30 zoals gebruikelijk in collegezaal HG00.308 van het Huygensgebouw, Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Heyendaalseweg 135, 6525AJ Nijmegen

klik hier voor deze convocatie als PDF-bestand.